BHUBANESWAR: Eskiden Odişa Başbakan Giridhar Gamang ve oğlu Shishir, baba-oğul Telangana Başbakanı ve Bharat Rashtra Samithi (BRS) ile görüştükten günler sonra BJP’den ayrıldı. K. Chandrasekharrao.
İkisi muhtemelen yakında BRS’ye katılacak.
Dokuz kez eski olan kıdemli Gamang (79), “Zor bir durumda BJP’den istifa etmek zorunda kaldım. Bir ulusal partiden diğerine katılmak için ayrılırken, şans verilirse başka bir ulusal partiye katılacağım” dedi. Kongre BJP’ye 2015 yılında katılan milletvekili.
Gamang medyaya, “Biraz zaman alabilir. Ulusal bir partinin kurulmasına yardımcı olabilirim. Bunu benim sorumluluğum olarak alıyorum. Partiyle işbirliğim sırasında bana gösterdikleri saygı için BJP’nin merkezi liderliğine minnettarım.” burada.
Şubat 1999’dan Aralık 1999’a kadar Odisha CM olan aşiret lideri, “Pozitif siyasetin bir savunucusu olarak, ayrıldığım parti ve liderliğe karşı konuşmayacağım. Kongreden ayrıldığımda da aynısını yapmıştım” dedi.
BJP Başkanı JP Nadda’ya hitaben yazdığı istifa mektubunda Gamang, Başbakan Narendra Modi’ye 17 Nisan 1999’da Atal Bihari Vajpayee’nin NDA hükümetine karşı yaptığı tartışmalı oyu bir parlamento tartışmasında netleştirdiği ve hükümetin düşmesine neden olduğu için teşekkür etti.
Odisha CM olan ancak henüz Lok Sabha’dan istifa etmeyen Gamang, Vajpayee’ye karşı oy kullandı. “Dinden dönmeye karşı yasalar uyarınca, kongre partisinin çizgisine uymam gerekiyordu ve Vajpayee’ye karşı oy kullandım. Yanlış bir şey yapmamıştım. Ama parti o zaman beni savunmadı. Bir tartışmada yanlış bir şey yapmadığımı söylediği için Başbakan Modi’ye minnettarım. Benden oy kullanmamı isteyen kongre partisi” dedi.
Gamang, Odisha halkına karşı sosyal, siyasi ve ahlaki görevini yerine getiremediği için BJP’den istifa ettiğini yazdı.
Gamang, BJP’den “üzgün bir kalple” ayrıldığını söyledi. Hakaretin kabul edilebilir olduğunu, ancak aşağılama olmadığını söyledi. Geçmişte aşağılanmaya müsamaha göstermedim, şimdi de müsamaha göstermeyeceğim” dedi.
Aşağılamanın ne olduğunu açıklayan Gamang, Vajpayee’ye karşı verdiği oyuna atıfta bulundu ve Kongre’nin o zamanlar onu savunmadığını ve bunun aşağılayıcı olduğunu söyledi. “BJP’de 75 yaş üstü bir lider olarak partizan olmayacağım belliydi. Ama parti çalışmalarına dahil olabilirdim. Bu bana verilmedi” dedi.
Gamang en son 2014 Lok Sabha seçimlerine kongre üyeliğiyle itiraz etmişti, ancak BJD’den Jhina Hikaka’ya az farkla yenildi. Gamang 3,75 lakh için sorgulanırken, Hikaka’ya 3,95 lakh ödenmişti. Shishir (47), BJP biletiyle Gunupur meclis yerinden 2019 parlamento seçimlerinde başarısızlıkla mücadele etmişti.
Gamang’lar, bu ayın başlarında öğle yemeğinde KCR ile bir toplantı yaptı. Shishir, KCR’nin Odisha için büyük bir vizyonu olduğunda ve Telangana’daki performansı dikkate değer olduğunda BRS’ye katılabileceklerini belirtti.