Selin Kur'an'da geçiyor mu ?

Damla

Global Mod
Global Mod
Selin Kur’an’da Geçiyor mu? Forum Sofrasına Neşeli Bir Soru

Selam dostlar,

Geçen gün mahalle kahvesinde otururken bir arkadaşımın sorusu kafama takıldı: “Ya, Selin Kur’an’da geçiyor mu?” dedi. İlk anda aklıma hemen şarkıcı *Selin* geldi, sonra komşunun kızı Selin, sonra da markette gördüğüm “Selin” marka kolonyalar… Dedim ki, “Bu işin içinde bir iş var!” İşte o yüzden bu başlığı açıyorum: Hem ciddi hem de gülümseten bir tartışma başlatmak için.

İsim mi, Doğa Olayı mı?

Önce işin ciddiyet tarafına bakalım. “Selin” dediğimizde aslında iki şey var:

1. Günümüzde kız çocuklarına verilen modern bir isim.

2. Bir doğa olayı olarak selin tekili (malum, yağmur çok yağınca “sel” olur, tekili var mı bilinmez ama kulağa hoş geliyor: *selin geliyor, kaçın*).

Şimdi erkek forumdaşların bakış açısını tahmin edebiliyorum:

“Hocam, stratejik düşünelim. Kur’an’da kadın isimleri çok geçmiyor, hele ki modern isim hiç geçmez. Mantıken Selin yoktur. Dosyayı kapatalım.”

Kadın forumdaşların yaklaşımıysa şöyle olurdu:

“Ama bak, isimlerin kökeni önemlidir. Belki suyla, temizlikle, arınmayla ilgili bir anlam taşır. O yüzden geçmese de ruhen orada vardır.”

İşte olayın güzelliği burada: Erkekler kısa yoldan çözüm ararken, kadınlar konunun duygusal ve ilişki boyutunu ortaya koyuyor.

Selin, Kur’an’da Olsaydı Ne Olurdu?

Bir düşünün, Kur’an’da bir ayette şöyle bir ifade geçseydi:

“Ve biz Selin’i gönderdik, arındırdı gönülleri…”

Forum tarihinin en popüler kız ismi bu olurdu! Tüm nüfus müdürlükleri kilitlenirdi, herkes kızına Selin koyardı. Erkekler bile “Biz de oğlana Selim koyalım, denge olsun” derdi.

Kadınlar hemen derin anlam yüklerdi:

“Bakın işte, Selin aslında temizliğin, arınmanın sembolü. O yüzden bu isim ruhsal bir enerji taşıyor.”

Erkekler ise daha stratejik yaklaşıp şöyle derdi:

“Hocam, güzel isimmiş ama yaz-kış sel felaketi oluyor. Biz fazla romantize etmeyelim, işin teknik tarafına bakalım.”

Gerçek Anlamıyla Selin

İşin aslına bakarsak, Kur’an’da “sel” kelimesi geçiyor. Hatta “sel” doğal afet olarak zikrediliyor. Ama “Selin” özel isim olarak yok. Yani kızına Selin diyenler yanlış bir şey yapmıyor ama kutsal kitaba dayanarak da koymamış oluyor.

Burada erkeklerin yaklaşımı net:

“Tamam kardeşim, veri bu. Geçmiyor. Bitti.”

Kadınların yaklaşımıysa daha yumuşak:

“Evet belki geçmiyor ama sel su demektir, su hayat demektir. Hayat Kur’an’da çokça geçiyor. O zaman ruhen bağlantılı diyebiliriz.”

Hayali Bir Sohbet: Kur’an’da Selin Arayışı

Düşünün ki bir grup arkadaş toplanmış:

* Ahmet: “Arkadaşlar, ben baktım, Selin geçmiyor. Açık ve net.”

* Ayşe: “Ama Ahmet, mesele geçmesi değil, hissedilmesi. Belki başka bir şekilde var.”

* Mehmet: “Ya tamam da, Ayşe, stratejik düşün. Geçmiyor işte, takılmayalım.”

* Elif: “Ama bakın, ben suyun çağrışımlarını düşünüyorum. Hepimizin hayatında bir Selin yok mu aslında?”

İşte o noktada herkesin aklında bir soru belirir: Acaba mesele gerçekten Kur’an’da geçip geçmemesi mi, yoksa bizim o isme yüklediğimiz anlam mı?

Selin Markaları, Günlük Hayat ve Mizah

Bir de işin gündelik tarafı var. “Selin” ismini duyunca akla kolonya markası geliyor. Bayramda el öpmeye giden çocukların hatırlayacağı ilk Selin, o şişeden dökülen limon kokusu değil midir?

Erkekler bu konuda da pratik yaklaşır:

“Hocam, bayramda en çok tüketilen kolonya markası bu. Demek ki Selin halkın gönlünde taht kurmuş. Stratejik başarıdır.”

Kadınlar ise daha duygusal bağ kurar:

“Selin kolonya bana hep anneannemi hatırlatıyor. Çünkü her gelişimizde o şişeyi çıkarır, koklatırdı. Yani Selin sadece bir marka değil, bir hatıradır.”

Forum Sofrası: Gelin Tartışalım

Şimdi dostlar, işin özü şu: Kur’an’da “Selin” ismi geçmiyor. Ama “sel” kavramı var, suyun hayat verici yönü var. Yani isim doğrudan yok ama çağrışımı bol. Erkekler konuyu netleştirip dosyayı kapatmaya çalışıyor, kadınlar ise sembolik boyutunu öne çıkarıyor.

Gelin, bu başlığı biraz eğlenmek için kullanalım:

* Sizce Selin Kur’an’da geçseydi, ayetlerde nasıl bir bağlamda yer alırdı?

* Günlük hayatınızdaki “Selin” kim ya da ne? Komşu kızı mı, kolonya şişesi mi, yoksa bambaşka bir şey mi?

* İsimlerin gerçekten kutsal kitaplarla bağlantılı olması gerekiyor mu, yoksa verdiğimiz anlam mı asıl önemli?

Haydi forumdaşlar, kahkaha da felsefe de aynı sofraya sığar. Siz bu işin neresindesiniz?